Ambachtelijk en industrieel

Beantwoord de onderstaande vragen in tweetallen of alleen. De antwoorden noteer in je Pages of Word. Deze lever je weer in via Magister -> opdrachten.

Opdracht 1

 1. Hoe wordt deze kunst (kunstwerk, kunstvorm) gemaakt?
 2. Met welke middelen?
 3. Door één persoon of een team?
 4. Maakt het voor kunst uit hoe het gemaakt wordt?
 5. Wanneer wel, wanneer niet?
 6. Waarom wel, waarom niet?
 7. Is de grens tussen ambachtelijk en industrieel altijd goed te trekken?

Digitaal spanningsveld

De kracht van het spel Assassins Creed II ligt in de erfgoedsfeer. Het speelt zich namelijk af in het Florence van de renaissance. Wanneer je het spel speelt, word je ondergedompeld in de kunstgeschiedenis van deze stad. Uffizi, Ponte Vecchio, Duomo vormen de levensechte context voor de speler. De graphics zijn zo herkenbaar en goed getroffen, dat het spel zelfs gebruikt kan worden als digitale reisgids wanneer je vandaag de dag Florence bezoekt.

Bij de ontwikkeling van een game zijn veel mensen betrokken. Tekenaars, programmeurs, muzikanten, acteurs, zij zijn de moderne ambachtslieden die in deze industrie werkzaam zijn. Kennen we hun namen? Beschouwen we hen als ambachtslieden of zijn ze industrieel ontwerpers? Een actuele ontwikkeling binnen de game-industrie is dat games niet alleen zijn voor vermaak, maar dat ze ook werken aan bewustwording en een creatieve houding van de gebruiker stimuleren. Door een rol in een spel te spelen, word je je bewust van de grenzen van het karakter en van de missie. Je moet zelf het verhaal samenstellen, waardoor je wordt gestimuleerd na te denken over belangrijke vraagstukken.

Een Zweedse scholier was zelfs zo creatief dat hij zijn eigen spel heeft ontworpen. Dit spel, Minecraft, daagt de gamer uit om de wereld van het spel vorm te geven. Het simpele spel is inmiddels door miljoenen mensen gespeeld en heeft miljarden opgebracht.

Opdracht 2

 1. Neem twee games die zo veel mogelijk van elkaar verschillen en ontleed ze volgens de volgende componenten: verhaal, graphics, muziek en voice acting.
 2. Vergelijk de uitkomsten met elkaar. Welk spel raakt jou het meest en waarom? Zou je een van de twee spellen tot kunst rekenen? Of allebei? Op grond waarvan?
 3. Welke kunstenaars hebben met games gewerkt? Hoe en waarom hebben ze dit gedaan?
 4. Er bestaat een jaarlijkse prijs voor de best ontworpen game. Aan welke game zou jij de designprijs uitreiken? Noem vier criteria die hierbij voor jou van belang zijn. Beargumenteer je keuze.

Dimensie-ambachtelijk-industrieel