FILM

In deze module maak je kennis met film. Je gaat je eerst verdiepen in de vorm en inhoud en vervolgens zelf aan de slag om een film te maken.

Je begint met het formeren van een groepje leerlingen waarmee je de film gaat maken.  De film duurt minimaal 8 minuten en moet interessant zijn om naar te kijken. Ook voor een neutrale toeschouwer.

Het is het goed om te bedenken welk verhaal je de kijker gaat vertellen. Weet dat zelfs het kortste filmpje een verhaaltje vertelt. Dit zet je in een script. Zo weten de degene die voor de camera staan wat ze moeten doen en wat ze moeten zeggen.


 

Welke stappen neem je?

Bepaal het genre

Welke genre willen jullie gebruiken voor jullie film? Neem een genre wat jullie interessant vinden en waar jullie zelf een goed verhaal van kunnen maken. Maak een mindmap of moodboard om jullie genre uit te werken. Je kan zelf een aantal korte films bekijken om wat inspiratie op te doen.

Movie genres flat round color vector icons set

Bepaal de lengte van de film

De lengte van jullie film is zo’n 6 – 8 minuten.

Maak een plan van aanpak/ raamwerkplan

Je gaat de activiteiten die je moet ondernemen voor het maken van jullie film indelen in een planning. Verdeel de taken onderling, zodat je effectief gebruik maakt van de tijd die je krijgt.

TIP! Zorg voor voldoende tijd voor de montage van jullie film.

Script en storyboard

Maakt een script (zie script maken) en een storyboard (dit kan je tekenen, maar ook online maken (https://www.storyboardthat.com/storyboard-creator). Zodat jullie een duidelijk overzicht hebben van de indeling van jullie film.

TIP! Zorg voor een pakkende (spannende) intro!

Lafayette-Pool-Promo-Storyboard-v1-2000x1200

De apparatuur

Eigenlijk is het enige wat je nodig hebt is je smartphone. Film met de camera aan de achterzijde van je smartphone. Deze heeft een betere kwaliteit dat de camera aan de voorzijde.

De cameraman/vrouw die de smartphone vast houdt, kan er voor zorgen dat:
a. Alles goed in beeld staat (compositie);
b. De smartphone horizontaal gehouden word (dus niet verticaal filmen);
c. De smartphone niet gaat bewegen (wat een schokkerig beeld geeft) -> je kan een stabilisator/ gimbal of tripod gebruiken gebruiken;

TIP! Is het toch niet goed te verstaan? Zorg voor ondertiteling.

Camera(standpunt)

Dit is de plaats van de camera ten opzichte van dat wat gefilmd wordt:

  • neutraal: het onderwerp wordt op ooghoogte in beeld gebracht
  • kikker: het onderwerp wordt van onderaf in beeld gebracht
  • vogel: het onderwerp wordt van bovenaf in beeld gebracht
  • camerahoek: de specifieke hoek ten opzichte van dat wat gefilmd wordt, schuin of recht ervoor

Gebruik diverse standpunten en meerdere camera’s om vanuit verschillende perspectieven te filmen, om zo een levendig en dynamisch beeld te creëren. Kijk naar: https://www.youtube.com/watch?v=qlVDjC5McAE

TIP! Check tussendoor je beelden om te voorkomen dat je opnieuw moet filmen, omdat het beeld bijvoorbeeld onscherp is.

e75015ee127f76f954016cb302318cd5

Montage

Reken genoeg tijd voor de montage van de documentaire. Monteren doe je in iMovie (beginner), Adobe Premiere Pro of Adobe After Effects (expert).

  • Tekst: Denk aan een passende titel en eventueel ondertiteling.
  • Muziek: Gebruik passende muziek, maar let op dat dit op de achtergrond blijft en niet de overhand heeft. Als er gesproken wordt, zorg dat de muziek dat heel licht op de achtergrond te horen is en niet storend is.
  • Audio: Is het niet goed te verstaan? Zorg voor ondertiteling. Alle audio moet gelijk zijn, check alle scenes om ervoor te zorgen dat het geluid overal gelijk is.
  • Scenes: Wissel af met wat sfeerbeeld of actiebeeld, dit zorgt voor dynamisch beeld en zorgt ervoor dat het aantrekkelijk blijft om naar te kijken. Kijk goed welke scenes elkaar kunnen opvolgen.

TIP! Bekijk je film minimaal 3x -> wat kan je nog veranderen? welke stukken duren te lang en kunnen worden ingekort?

imovie-screenshot

Hoe beïnvloed de muziek de sfeer en impact van jullie film?

Bekijk de onderstaande filmpjes… Muziek bepaalde de sfeer en is een hele belangrijk onderdeel van jullie film.

Voorbeelden korte films:

l’ACCORDEUR

Pianotalent Adrien (Grégoire Leprince-Ringuet) is mentaal ingestort na een slecht verlopen concours. Hij besluit als pianostemmer te gaan werken. Om de verveling te doden doet hij alsof hij blind is, om zo dingen te zien die hij anders niet kan zien. Maar wil je dat eigenlijk wel allemaal zien?

SUIKER

Berts schaarsgeklede onderbuurmeisje Klaasje komt een kopje suiker lenen; een standaardsituatie met mogelijk een seksuele ontknoping.

TIENMINUTENGESPREK

Moeder Marit denkt dat er op de basisschool van haar zoon te weinig ruimte is voor zijn mannelijke energie. Juf Yvonne probeert professioneel te blijven, maar weet na het zoveelste verwijt haar eigen opgekropte energie niet meer te bedwingen. Een moordlustige comedy met vingerverf.

#YOLO4REAL

Ahmed is 21 jaar oud en krijgt te horen dat hij terminaal ziek is. In de periode na deze diagnose zien we hoe hij reageert op dit ‘doodlot’. Sterft hij al voordat hij zijn laatste adem heeft uitgeblazen, of maakt Ahmed gebruik van elke milliseconde die hij nog over heeft?

GRATIS

Els en Ruud zitten al jaren vastgeroest in hun huwelijk. Wanneer Ruud een minuut gratis winkelen wint in de supermarkt, gaan ze in training om hun opbrengst zo groot mogelijk te maken. En winst maken ze, maar niet door de gratis boodschappen.

ROOM 8

‘Room 8’ een surrealistisch meesterwerk met parallelle universa en een spannende twist op het einde.(+/- 8 min)

 

Leeg storyboard kopie